Saltar apartados

Preparació de manganés metàl·lic


Ellingham manganés

A partir d'òxid de manganès.

Mn2O3 + 2Al -> 2Mn +Al2 O3

Poc després de l'aïllament de l'alumini es va descobrir que la barreja d'aquest amb certs òxids metàl·lics permet reduir-los a l'estat metàl·lic. Aquesta reacció, coneguda com a aluminotèrmia, produeix a més una gran quantitat de llum i calor. La calor produïda és, de fet, utilitzada per a accelerar el procés. Després de la reacció, el metall pot arreplegar-se en forma de glòbuls brillants, ja que la temperatura que s'aconsegueix és suficient per a fondre el metall.

La justificació termodinàmica d'aquesta reacció sol fer-se mitjançant el Diagrama d'Ellingham. En ell es representa l'energia lliure de formació de diferents òxids enfront de la temperatura. Així, els òxids situats en la part superior del diagrama (amb energies lliures menys negatives) podran ser reduïts pels metalls de la part inferior del diagrama (els òxids del qual tinguen energies de formació més negatives i per tant la formació de la qual estiga termodinàmicament més afavorida). Per exemple, la formació d'Al2O3 a partir d'Al (línia blava, en la part inferior) està més afavorida que la formació de Mn2O3 a partir de Mn (línia roja, en la part mitjana), per la qual cosa és possible reduir.


manganès 2

Reproducir

Departament de Química Inorgànica


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9350

Fax: (+34) 96 590 3454

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464