Saltar apartados

Descomposició catalítica del peròxid d'hidrogen

A pesar que el peròxid d'hidrogen és relativament estable a temperatura ambient, nombroses substàncies actuen com a catalitzadors de la seua descomposició, entre unes altres: metalls de transició, àlcalis, i òxids metàl·lics. La llum del dia també afavoreix la descomposició del peròxid d'hidrogen, per la qual cosa ha de conservar-se en envasos opacs.

En el següent experiment es mostra la descomposició del peròxid d'hidrogen catalitzada pel iodur potàssic. A més, s'ha afegit una petita quantitat de sabó perquè l'evolució d'oxigen siga més evident. La reacció de desproporció que té lloc és:

 

H2O2 ->H2O + 1/2 O2

 

El diagrama de Frost de l'oxigen mostra que el peròxid d'hidrogen és termodinàmicament inestable, ja que es troba per sobre de la línia que uneix les espècies amb estats d'oxidació 0 i -2 (dioxigen i aigua) en els quals es descompon el peròxid d'hidrogen. Aquest procés es coneix com a desproporció.

Reproducir


Diagrama de Frost del
oxigen en dissolució àcida.


Descomposició catalítica-diagrama de Frost

Departament de Química Inorgànica


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9350

Fax: (+34) 96 590 3454

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464