Saltar apartados

Assajos a la flama

En condicions normals els àtoms es troben en l'estat fonamental, que és el més estable termodinámicamente. No obstant això, si els calfem absorbeix energia i aconsegueix així un estat excitat. Aquest estat posseeix una energia determinada, que és característica de cada substància. Els àtoms que es troben en un estat excitat tenen tendència a tornar a l'estat fonamental, que és energèticament més favorable. Per a fer açò han de perdre energia, per exemple, en forma de llum. ja que els estats excitats possibles són peculiars per a cada element i l'estat fonamental és sempre el mateix, la radiació emesa serà també peculiar per a cada element i per tant podrà ser utilitzada per a identificar-ho. Aquesta radiació dependrà de la diferència entre els estats excitats i el fonamental d'acord amb la llei de Planck:

AE = hv ;

AE = diferencia d'energia entre els estats excitat i fonamental
h = Constant de Planck (6,62 10-34 J s). v= freqüència

Per tant, l'espectre d'emissió pot considerar-se com “l'empremta dactilar” d'un element. Aquest fet es coneixia ja des d'antic, abans encara d'entendre com ocorria, per la qual cosa els químics han utilitzat els “assajos a la flama” com un mètode senzill d'identificació. En l'actualitat existeixen tècniques d'anàlisis basades en aquest principi, tals com l'espectroscòpia d'emissió atòmica, que ens permeten no solament identificar, sinó quantificar la presència de diferents elements.

 

 

 

 

 

A continuació indiquem els colors dels assajos a la flama d'alguns elements:

Calci: flama roja, Coure: flama verda, Sodi: flama taronja, Liti: flama rosa, Potassi: flama violeta, Bari: flama verda pàl·lid i Plom: flama blava.


flames de coure
   

Reproducir

assage flama


 

Flames de liti
   

Reproducir

  
En els videos es mostren les flames produïdes en cremar etanol al que se li ha afegit una certa quantitat de 1) sulfat de coure i 2) nitrat de liti.

Departament de Química Inorgànica


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9350

Fax: (+34) 96 590 3454

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464